kartomatfredrik.blogg.se

Denna blogg handlar om min LIA (Lärande I Arbete) på Svenska Mätcenter AB.

Sjunde och sista veckan

Kategori: Allmänt

På måndagen var jag iväg till Halmstad för mer spår- och projmätning. Stolpar, skyltar, skåp samt en punkt på tråden ska mätas in.
 
Inget idealiskt ställe för uppställning, vi avbröt när första godståg kom dundrande..
 
 

Resten av veckan var jag tillbaka där jag började min LIA, Millennieskogen söder om Malmö, för att sätta ut väg och staket samt göra terrängmodeller.
I länken nedan kan ni se från vänster; E6, Katrinetorp herrgård, Millennieskogen inringad i rött samt dammen till höger som jag mätte in för terrängmodell.
 
 
 
Terrängmodell i SBG Geo
 
Med hjälp av GPS gick jag runt en blivande sjö (damm) och mätte in strandkanter som "fot" (gröna linjer) och toppar som "krön" (röda linjer) samt väglinjer och en del höjdpunkter. I SBG Geo kunde vi sen ta fram en terrängmodell åt Malmö Stad.
 
Vid åsynen av skon i vattenytan var där ingen tvekan om vem som skulle ge sig ner och mäta, lägst rang förlorar..

Sjätte veckan

Kategori: Allmänt

Måndagmorgon var det dax för avvägning på Niagara, vilket görs regelbundet för att kolla sättningar i bygget. Man börjar avvägningståget på en höjdfix som sitter på ett hus utanför grindarna till bygget. Sen går tåget genom grindarna, in i ett trapphus och sen uppåt..uppåt..uppåt..tills man kommer till översta färdiga våning (i vårt fall 9), varpå man går samma väg ner igen tills man kommer till höjdfixen på huset utanför bygget.
 
Viktigt att planera uppställningarna så att man kan läsa av stången
 
 

På tisdagen var jag först uppe på Niagaras tak och hälsade solen godmorgon!
 

Hela tisdagen gick åt till att sätta ut hål för ventilationsanordningar. Uppställningarna av, i det här fallet, Trimble-stationen görs med hjälp av reflexprismor på väggar och pelare och utsättningen görs med Leica miniprisma.
 
Onsdagen och torsdagen var jag i Halmstad för spårmätning. Spåren ska höjas så man vill ha koll på spåren samt göra projmätning av omgivningen (terrängmodell och diverse stolpar, stängsel och ledningar). Vi använde oss av Leica totalstation och Leica 360 prisma för samtliga projmätningar.
 
En s.k. geosp används för att mäta in spåren geodetiskt
 
 
På fredagen ställde stormen "Sven" in tågen, vilket gav mig en ledig dag.
 
 
På måndag ska jag upp till Halmstad igen för mer spårmätning.
 
 
 
 
 

Femte veckan

Kategori: Allmänt

På måndagen skulle vi göra en avvägning på ett bygge i Malmö, kallat Niagara. Väl där insåg vi att det saknades höjddubbar på de översta våningarna så vi satte dit en på varje våning för att kunna komma dit senare i veckan och göra avvägningen.
Dubben, med rund och trubbig ände, ska vara vinklad något uppåt för att mätstången ska hamna på dess översta punkt vid avvägningen. Kolla en kort filmsnutt via länken nedan.
 
 
På tisdagen var vi på PHY och satte ut pelare och stomlinjer. Min etablering blev dålig, ca. 2cm, eftersom jag ställde in instrumentet på fel sorts prisma, 'Normalprisma' istället för 'Leica Normalprisma'. Hur som helst fick jag inte rätt på etableringen men använde den ändå för att sätta ut 4 pelare, för träningens skull. När min handledare kom tillbaka gjorde han om etableringen och satte ut pelarna, vilka då hamnade omkring 2 cm från "mina" pelare.
 
På onsdagen var vi i Dalby för att sätta ut fler väggar på skolbygget. Först blev det en del transformeringsjobb i Geo innan vi kunde ge oss ut i smådugget.
T å l a m o d  var temat för dagen då det blöta vädret gjorde det väldigt besvärligt att ha låsning på prismat!
 
På torsdagen var vi också i Dalby och fortsatte med utsättning av väggar men även svetsplåtar som används för att svetsa fast stålpelare i.
 
På fredagen satt jag på kontoret och pysslade med lite transformeringsövningar i SBG Geo. Kul att få känna på programmet lite då och då!
 
 
Ses nästa vecka!